Julgodis # 1 - Pistagepraliner

Så här i juletider brukar man ju tyvärr smälla i sig en del godis. Vanligtvis brukar det bli affärsköpt godis hemma hos mig men i år har jag som jag berättat tidigare lekt lite husmor. Så här kommer det första receptet av tre på julgodis á la Linda. Recepten kommer från en mycket trevlig bok Julgodis - för stora och små sockerbagare av Johanna Westman. Vem vet, någon lycklig kanske kan få smaka på julafton!? :)

Ingredienser:
(ca 40-50 st)
350 g mandelmassa/ marsipan
500 g nougat
250 g mörk choklad - 70 % kakaohalt
Pistagenötter till garnering
Klä en form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
Kavla ut marsipanen så den passar perfekt i botten på formen. Låt bakplåtspappret stick upp runt hela marsipanplattan. Smält nougaten över ett vattenbad. Låt den svalna något och häll den sedan över marsipanen i formen. Ställ kallt ett par timmar så nougaten stelnar helt. Ta sedan ur pralinplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Värm en kniv och skär i lagom stora bitar. Smält chokladen över ett vattenbad. Låt den svalna rejält och doppa sedan pralinerna i chokladen med hjälp av t.ex. 2 tandpetare. Dekorera med en pistagenöt på varje pralin. Förvara dom sedan svalt, förslagsvis i kylen. Ta dock fram dom en stund innan servering.

Kommentarer