Nyårsmiddag 2009

Dukning

Gorgonzolagratinerade färska fikon med lufttorkad skinka och balsamicosirap

8 st färska fikon
Gorgonzola
Lufttorkad skinka

Skär av toppen på fikonen, och skär sedan ett kryss nästan ända ner till botten. Tryck ner en bit gorgonzola i krysset och linda in fikonet i skinkan. Gratinera i ugenen, 175 grader, tills osten börjat smälta. Servera tillsammans med balsamicosirapen.

Liten räkcoctail med lime
500 g oskalade räkor (= ca 150 g skalade)
1 tomat
1 färsk jalapeñopeppar
1 schalottenlök
1 msk limesaft
1 tsk worcestersås
1 lime i skivor

Lägg de skalade räkorna i en skål. Finhacka tomat, jalapeño och lök, blanda med räkorna. Pressa över lime och tillsätt worcestersåsen. Ställ kallt någon timme. Servera med limeskiva.

Dubbelmarinerad Oxfilé med Pommes Anna & Murkelsås
Oxfilén
600 g oxfilé
Marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
½ tsk salt
2 msk rapsolja
1 tsk strösocker

Marinad 2:
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
2 dl rapsolja
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar från kvarn
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad färsk persilja
2 msk kapris

Blanda alla ingredienser till marinad 1. Lägg oxfilén i dubbla påsar, slö över marinaden och marinera i minst 3 timmar. Vänd då och då. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt en köttermometer i mitten av köttbiten och stek till 62 grader, ca 30 minuter. Vänd filén en gång under stekningen. Slå in köttet i folie och låt kallna. Blanda ingredienserna till marinad 2. Skiva köttet i ½-cm tjocka skivor. Lägg i en skål och slå över marinaden. Ställ kallt i ca 4 timmar. Ös köttet ett par gånger under den tiden. Serveras kallt.

Pommes Anna
800 g potatis
200 g smör
salt & peppar

Skala och skiva potatisen tunt. Smörj en pajform och kägg ett täcker potatis i botten. Lägg över tunna skivor smör, salta & peppra. Fortsätt så tills formen är full. Lägg ett lock eller liknande över, samt en tyngd som press. Vi använde 2 glaslock. Grädda i ugnen, 225 grader, i ca 40-50 minuter. Servera den nygräddade Pommes Anna som en tårtbit.

Murkelsås med portvin
½ morot
1½ schalottenlök
1½ vitlöksklyfta
3 vitpepparkorn
1, 25 dl rött portvin
1½ dl vatten
0,25 dl kalvfond
1 burk murklor
1 dl grädde
+ ev. redning

Skiva morot och lök, fräs ca 5 minuter i smör tillsammans med vitlök och pepparkorn. Blanda vatten, fond och portvin, häll över morötterna och låt buljongen reducera till hälften. Finhacka murklorna, tilllsätt i buljonen tillsammans med grädden. Låt småbubbla i 5 minuter. Red av såsen vid behov.

Citron- & Limemousse med jordgubb- & rabarberkompott, vit choklad

2 gelatinblad
½ citron - skal & saft
1 lime - skal & saft
1 ägg
0,75 dl socker
1½ dl vispgrädde
175 g rabarber
½ l jordgubbar
½ dl strösocker
½ vaniljstång
Skölj citron och lime noga, riv skalet på rivjärnets fina sida. Pressa ur saften. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Dela ägget i vita & gula. Vispa vitan till ett fast skum. Vispa gulan och socker pösigt. Tillsätt citrusskal och saft. Smält gelatinbladen försiktigt i en kastrull på låg värme, och häll under vispning i dem i äggblandningen. Vispa grädden. Vänd försiktig ner grädden i äggblandningen och tillsist den vispade äggvitan. Häll upp moussen i portionsglas och ställ i kylen för att stelna. Moussen behöver minst 2 timmar på sig för att bli klar.

Skiva raberbern, lägg den i en kastrull och fyll på med vatten så det nätt och jämt täcker. Låt det koka upp och sen koka 2-3 minuter. Häll sedan av vattnet. Tillsätt socker vanilj. Smält sockret över lite värme. Lägg i skivade jordgubbar och låt svalna. Klicka kompotten på moussen precis innan servering. Den vita chokladen smälter man bara över ett vattenbad och ringlar ut i önskad form på en bakplåtsklädd plåt, ev dekorera, och ställ kallt. Klart!

Smaklig måltid & God fortsättning!